Gecertificeerd lid Vereniging van Manueel Therapeuten

Wat is Manuele Therapie ES

Manuele Therapie is een behandelmethode die direct aangrijpt op de gewrichten van ons lichaam.

Grondlegger is G. van der Bijl sr. die er ook de naam ” manuele therapie” aan gaf!

De methode wordt ook aangeduid als ” Manuele Therapie ES®”, en de behandelaar ook als ” Manueel Therapeut ES®.

De toevoeging ES® (Eggshell-specialist) wil zeggen dat de behandeltechniek zó subtiel is, dat een eierschaal nog niet zou breken.

Het is alleen aan gecertificeerde leden van de VMT (Vereniging van Manueel Therapeuten) voorbehouden de titel “ES” te gebruiken!

 

Kenmerken van de Manuele therapie zoals wij die doen:

1. De behandeling wordt voorzichtig uitgevoerd. U wordt absoluut niet ‘gekraakt’.

2. Het is een ’totaal behandeling’, ‘van top tot teen’, m.n. óók als de klacht plaatselijk is.

 

Ieder mens is herkenbaar aan zijn eigen bouw, zijn eigen houding en zijn eigen manier van bewegen en heeft derhalve zijn eigen individuele bewegingspatroon.

Bewegen vindt plaats in de gewrichten. De kapsels en banden (collageen) sturen de bewegingen in de diverse gewrichten.

Centraal in de Manuele Therapie staat het optimaliseren van de gewrichtsbewegingen in het hele lichaam. De uitvoering van deze bewegingen is afhankelijk van de vorm van de gewrichten.

Vorm en functie zijn wederzijds aan elkaar gekoppeld: mede door het bewegen wordt de vorm bepaald die onze gewrichten krijgen en door de ontstane vorm verkrijgen we voorkeursbewegingen.

 

Bij klachten in ons bewegingsapparaat reageert een gewricht niet meer adequaat op een gevraagde functie, waardoor het individuele bewegingspatroon verstoord raakt. De Manuele Therapie ES richt zich op het herstellen van de verstoorde relatie tussen vorm en functie.

Het bewegingsapparaat, waartoe alle gewrichten van het menselijk lichaam behoren met hun bijbehorende spieren en zenuwen, is een eenheid en functioneert ook als zodanig. Binnen deze functionele eenheid kunnen één of meerdere functiestoornissen op verschillende locaties aanwezig zijn. Om deze reden worden tijdens een behandeling alle bewegingsketens, dus het lichaam in zijn totaliteit, behandeld.